A zólyomi levéltárban

Három hete volt egy megbízásom, miszerint Zólyomból kellett beszereznem egy születési anyakönyvet egy állampolgársági kérelemhez. Már nagyon vártam az utazást, ugyanis ez egy régi megbízás volt, amit a covid járvány miatt meghozott intézkedések (határzár, levéltári bezárások stb) nem tudtam teljesíteni.
Mivel nem volt meg még csak az egyik oltásom, így félő volt, hogy beengednek-e a határon, ugyanis tesztet nem készítettem. Egy barátom, aki a határon lakik azt ajánlotta, hogy úgy érjek oda, hogy 10 órától készítenek gyorstesztet azoknak akik nincsenek beoltva.
A határt Parassapusztánál, Ipolyság felé léptem át. Határőrt egyáltalán nem láttam, mindenki nyugodtan mehetett át.
Sajnos gyorsforgalmi út nincs a szlovák oldalon egyáltalán, így a 160 km-es utat 2,5 óra alatt sikerült megtennem, ráadásul egy hosszú szakaszon kamion mögött döcögve.
Amit megfigyeltem, hogy Szlovákiában sokkal nyugodtabban, sebességhatárokat betartva vezetnek, mint Magyarországon. Ennek oka, hogy rengeteg a civil autóból történő sebességmérés.

Levéltár

A levéltár egy igen eldugott helyen található, egy kis poros út mellett. Szerencsére a Waze nevű program egyből oda vezetett a „Štátny archív v Banskej Bystrici – pracovisko Archív Zvolen” címszót beírva.

A levéltárban dolgozik egy magyar levéltáros, aki nagyon kedves és segítőkész volt. A kivonathoz szükség volt egy néhány eurós okmánybélyegre a postáról, ezt előre megvásárolta nekem, így nem kellett a szlovák postán várakoznom, ahol nagy valószínűséggel csak szlovák nyelven tudtam volna kommunkálni.
A keresett születési anyakönyvet sikerült megtalálni és a kivonatot kiállítani és így indulhattam haza.

Hazafele ugyan azon az útvonalon folytattam az utam. Elmentem a csodásan szép Zólyomi vár mellett, ahol egy fényképet készítettem is.
A határon most kellett egy rövid időt várnom, ugyanis a magyar határőrök ellenőriztek mindenkit akik előttem voltak. Főleg szlovák és lengyel rendszámú autókat. Mikor meglátták a magyar rendszámú autómat szó nélkül engedtek tovább.

Hidvéghy Norbert, családtörténeti kutató

2021.07.11. Pécel