Alsókubini kutatás

Alsókubin levéltárában jártam, amely talán Szlovákia legészakibb archívuma, bár a Nagybiccse levéltárában nagyjából egy vonalban helyezkedik el.

Kutatás Alsókubinban

A levéltár otthonomtól több, mint 250 km-re található, amit kis kivétellel autópálya nélkül kell megtenni, így kisebb megállókkal együtt nagyjából 4 óra utat jelent az utazás.
Így tehát jobbnak láttam előző este útnak indulni és megszállni valahol a levéltár környékén.
Ami szerencse, hogy a levéltártól 400 méterre találtam szállást és megengedték, hogy amíg kutatok otthagyjam az autómat.

A levéltár vonzáskörzetében található a történelmi belváros, ami impozáns régi épületeivel kápráztatja a turistát. Ilyen pl az evangélikus vagy a római katolikus templom.
Megnézendőnek kiemelhetném az Árva folyót is.
Közelben pedig megtekinthetjük az Árva várát, amit most nem látogattam meg, ugyanis néhány éve már jártam ott egy Krakkói kirándulás alkalmával.
Viszont most megálltam a Kubinyi nemesi család kastélyánál, ahol most étterem és szállás is működik. Készítettem is néhány képet amit elküldtem a nemesi család egyik leszármazottjának, gyerekkori ismerősömnek, akinek ezzel nagy nagy örömet sikerült szereznem. 🙂

A kutatás során egy Alsókubin mellett született személy házasságát kellett megkeresnem, ami sajnos nem ott köttetett, ahol a gyermekeik születtek. Sajnos ez is a kutatás része, hogy nem mindig ott találhatóak az adatok, ahol logikusan keresnünk kellene. Ebben az esetben végül sikerült megtalálni a keresett házassági bejegyzést, igaz sokkal messzebb, mint ahogy számítottam.

Ha már ott voltam akkor kikértem két ismert személy születési anyakönyvét:

Az első Styk József György (Jozef Juraj Styk)

Szlovák politikus, gazdasági tisztviselő, antifasiszta, a Szlovák nemzeti felkelésben is részt vett, a Demokrata párt tagja. 1948 februárjában a kommunista hatalomátvétel következtében kizárták a politikából a nézetei miatt. Részt vett a kassai kormányprogram megfogalmazásában.

Styk József György 1897. március 19-én született Alsókubinban.
Édesapja Styk Aurél Kálmán, a Tátra banknál takarékpénztár könyvelő, születési helye Hollópatak, Szepes vármegye.
Édesanyja Hodzsa Anna, ki túrócszentmártoni születésű.

A másik Balázs János festőművész.

Balázs János 1905. november 30-án született a 32 éves Balázs László zenész és a 30 éves Botos Margit cigány szülők gyermekeként.
Balázs Jánosnak több testvérét is találtam az anyakönyvekben 1895 és 1906 között.Ugyanis ez az évkör található meg a levéltárban az állami anyakönyvekből.
1899.06.04-én halva született egy lánytestvére
1901.03.15-én született László nevű testvére
1903.07.18-én született Margit nevű testvére.

Édesapja a Nógrád vármegyei Ipolygalsán (ma Holiša, Szlovákia), édesanyja Salgótarjánban született.

Balázs László, Balázs László és Gábori Anna fia 1894. május 8-án vette feleségül Botos Margit Erzsébetet, Botos Ignác és Oláh Borbála lányát Salgótarjánban.
Esküvői tanúk Csemer Bertalan és Oláh László voltak.

Sok magyar cigány ment zenélni Felvidék szlovákok lakta részébe Nógrád megyéből a XX. század elején. Hogy mennyire beszélték a szlovák nyelvet ez jó kérdés, de valószínűleg megtanulták, ugyanis találtam egy vegyes házasságot is, ahol Oláh Vilmos szintén salgótarjáni zenész feleségül vette a zázrivai születésű Bocskay Zsuzsannát, Bocskay András földműves és Strbyk Katalin lányát.
Bocskay Zsuzsanna családfáját visszavittem néhány generáció erejéig, hogy vajon mi köze lehet a nemes Bocskay családhoz. Valójában semmi. A család neve már az 1715-ös összeírásban megjelenik, de mindenki szlovák lánnyal  házasodtak évszázadokig, tehát ez a Bocskay (néhol Bocskai, Bocskaj) család szlováknak tekinthető és nem nemesi család. Ebből is látszik, ha valaki neve végén ott az “y” az nem feltétlen jelent nemesi származást.

Zázriva 1715-ös összeírása: https://zazriva.com/supis-obyvatelov-z-1715/

 

Hidvéghy Norbert, családtörténeti kutató

2022 május 21.

A szöveg csak a szerző hozzájárulásával másolható.