Családfakutatás Bukarestben

Családfakutatás Bukarestben

Bukarestbe Székelyföldről vitt az utam. Nem mondom, hogy egy rövid út volt, a 300 km-es utat 6 óra alatt sikerült megtenni, ugyan is autópálya csak Ploiestitől van, előtte is csak kis gyorsforgalmi út található. Ráadásul csinálták az utat a Kárpátokban Predealnál és km-es sorok voltak, mindez este.

I. Károly román király szobra Bukarestben

Székelyudvarhelyen felkészítettek, hogy előtte tankoljunk teli és végezzük el a napi szükségleteinket, mivel ahogy átérünk a Kárpátokon nem lesz Bukarestig benzinkút az út szélén, sem mellékhelység. Kicsit hihetetlennek tűnt ez egy uniós tagállamban, de igaza volt.
Bukarestből éjszaka sokat nem láttam, bár, amit igen abszolút nem az a látvány volt, mint amire számítottam. Modern office centerek mellett sikerült elhaladni. A szállásom egy kollégiumban volt teljesen rendezett körülmények, de wifi nélkül.

Bukarestről sokat hallunk, ám nem túl jókat. Nekem emiatt egy kellemes csalódás volt a város. Nem találkoztam sem kóbor kutyákkal, sem koldusokkal. Az utak tiszták voltak, szemét sem volt eldobálva. Etnikailag igen vegyes volt a felhozatala a városnak. Jobban mondva kinézet szerint, akik románul beszéltek voltak szőke, oroszos kinézetű és sötét tónusú barnább személyek, akiket töröknek nézne elsőre az ember. Hiába a török hódítás megtette a hatását. Ebből is látszik, hogy nem csak a magyar, de a román nép is igen kevert. Csak hát Románia Erdélyen kívüli részén a családfákat általában a XIX. század közepéig lehet visszavezetni, vagy addig sem, nem igazán vannak korábbi anyakönyveik. Az anyakönyvezést Moldva és Havasalföld egyesülése után vezették be.

Budapest és Bukarest között ami hatalmas differencia az a turizmusból származó bevétel. Bukarestnek van 1-2 szebb épülete ugyan, de meg sem közelíti Budapest építészetét és szépségét. Turistát alig látni a városban, csak 1-2 forgalmasabb helyen találkoztam velük.

Kutatás, levéltárak

A Bukaresti Állami Levéltár épülete

Bukarestben három állami levéltár működik, hasonlóképpen Budapesthez. Egyik a központi levéltár, ami a budapesti Láng Liliom utcainak felel meg, van az a levéltár ahol Bukarest anyakönyveit őrzik, ezt a BFL-hez hasonlítanám, valamint a harmadik ahol az Ilfov megyei anyagokat őrzik, ez pedig a Pest megyei levéltár megfelelője lehetne. Valamint található a városban egy zsidó levéltár is.

A család amit kutatnom kellett római katolikus vallású. No de ne gondoljuk, hogy olyan egyszerű dolgunk van ilyen esetben. Több helyen is volt római katolikus anyakönyvezés. Az anyakönyvek egy része bekerült a Văcăreşti úton található levéltárba, míg mások helyben maradtak. Ami fontos és nem túl pozitív, hogy a bukaresti római katolikus anyakönyveket csak egy példányban vezették ellentétben a történelmi Magyarország (így Erdély) anyakönyveivel. Így, ha valamelyik megsemmisül azt pótolni sem lehet. Bukarestbe is sok helyről érkeztek a XIX. században, németek, olaszok, és ami nekünk magyaroknak érdekes, hogy rengeteg székelyt találunk a katolikus anyakönyvekben, akik már akkor jártak Bukarestbe dolgozni, mikor még nem tartozott Erdély Romániához. Így ott természetesen elrománosodtak. Sok esetben a születési anyakönyvekbe beírták a szülők származási helyét, de korát nem. Ezt az állami anyakönyvekbe beírt korból tudjuk meg. Az állami anyakönyvbe viszont a szülők származását nem jegyezték fel. Így, hogy tovább tudjunk haladni a munkával mind a két anyakönyvet meg kell néznünk, ami sajnos nem is egy helyen található. Legalábbis az én általam kutatott esetben.
Egy érdekességen megakadt a szemem a központi levéltárban, méghozzá egy plakáton, amire az volt írva, hogy Campania militară din Ungaria 1919, vagyis katonai hadjárat Magyarországról 1919. Hiába na, ők győztek és erre emlékezni is kell…

Még remélem fogok Bukarestben kutatni, ugyan is van néhány magyar vonatkozású dolog amit szeretnék megnézni. Hogy mit is, az egyenlőre maradjon titok. 🙂

Hidvéghy Norbert, családfakutató
2020 július 10. Pécel