” Esztergomon magyar zászló, de vár még Révkomárom “

Nagyon hajtósan indult a hétfőm, ugyanis három helyet is megjártam egy nap alatt egy komáromi és egy Komárom környéki család kutatása miatt.

Esztergom

A kutatást Esztergomban kezdtem a Komárom-Esztergom Megyei Levéltárban egy házassági anyakönyvet keresve.
Azt tudni kell, hogy Komárom anyakönyvei csak 1945-től találhatóak meg a levéltárban köszönhetően a háborús terület el és visszacsatolásoknak. Az is hozzátartozik a valósághoz, hogy az eredeti Komárom a Felvidéken található Révkomárom (szlovákul Komárno) volt, a magyarországi Komáromot csak később hozták létre.

Révkomáromi levéltár

Esztergomban csak rövid időt töltöttem, onnan Párkányon keresztül rohantam át Révkomáromba a levéltárba, ahol már ki volt készítve a kutatandó anyagom.
A teendőm annyi volt, hogy el kellett rohannom anyakönyvenként két eurós okmánybélyeget venni a postára. Ugyanis Szlovákiában fizetni kell azért is, ha csak kezembe veszem az anyakönyvet. Olyan vidéken ahol a szlovákon kívül nem beszélnek idegen nyelvet szokott nehézség lenni, de Révkomárom mivel magyar többségű város így itt ilyen gond nem merült fel. A postán lévő kijelzőn szlovák, magyar, angol és német nyelvből is lehet választani.
Posta után vissza a levéltárba, ahol kikerestem a keresett születési és házassági anyakönyveket. Szerencsére meg is találtam igen gyorsan. Az házassági bejegyzés tartogatott egy érdekessége, mégpedig, hogy a vőlegény a partiumi Bihar vármegyéből származott és került Felvidékre. Persze akkor még nem volt határ, tegyük hozzá.
Ami szokatlan volt, hogy a talált adatokról nem adhattak másolatot, miközben más szlovákiai levéltárakban adnak, természetesen másolási díjért.
Hivatalos kivonatot kértem a találatokról, aminek díját viszont a helyi önkormányzatnál kell fizetni, viszont nem az anyakönyvvezetőnél, hanem néhány száz méterre levő városi pénztárnál.

Révkomáromi anyakönyvi hivatal

A levéltárból rohantam át a helyi önkormányzatba a leszármazottól kapott megbízói szerződésemmel, ahol szintén egy házassági anyakönyvet kellett kikérnem ami valamikor a II. világháború előtt köttetett. Az anyakönyvvezető tájékoztatása szerint sajnos nem náluk házasodtak. Említette, hogy próbáljam meg a magyarországi Komáromban. Ott már sajnos sikertelenül jártam.
Tehát ez a kutatás még folytatódik, hogy hol is házasodhattak a Komáromban született nagypapa szülei.

A szakadó eső miatt, sajnos sokat nem tudtam nézelődni a központban, pedig az önkormányzat és a levéltár is az óvárosban vagy annak közelében található. Ami jól eső érzés volt, hogy Révkomáromban mindent magyarul el tudtam intézni, szinte olyan volt, mintha Magyarországon lettem volna.
A 2021-es népszámlálás szerint a lakosság kicsivel több, mint 53 %-a magyar, ami tapasztalataim szerint nem fedi a valóságot, mert szlovák beszédet szinte nem is hallottam. Az eltérés oka az lehet, hogy sok magyar szlováknak vallja magát a népszámláláson, de az a magyar anyanyelvét még őrzi.

 

Hidvéghy Norbert, családfakutató
2022 08.12.