Ezekben a levéltárakban fordultam meg 2022-ben

Levéltárak ahol jártam a 2022-es évben. Ebben a bejegyzésben kis élménybeszámolót olvashatnak egy dél romániai kutatásomról.

– Gyulafehérvár (Alba Iulia, RO)
– Veszprém (HU)
– Kecskemét (HU)
– Eszék (Osijek, HR)
– Budapest Fővárosi Levéltár (HU)
– Pest megyei Levéltár (HU)
– Alsózsolca (HU)
– Zilah (Zălau, RO)
– Hajdúböszörmény (HU)
– Nyíregyháza (HU)
– Kolozsvár (Cluj, RO)
– Csikszereda (Miercurea-Ciuc, RO)
– Brăila (RO)
– Galați (RO)
– Alsókubin (Dolný Kubín, SK)
– Székesfehérvár (HU)
– Győr (HU)
– Esztergom (HU)
– Szarmárnémeti (Satu Mare, RO)
– Nagybánya (Baia Mare, RO)
– Sepsiszentgyörgy (Sfantu Gheorghe, RO)
– Révkomárom (Komárno, SK)
– Arad (RO)
– Temesvár (Timișoara, RO)
– Bácskossuthfalva (Стара Моравица, SRB) Egyháznál kutatás
– Bákó (Bacău, RO)

Mivel nem vezettem listát a levéltárakról, ahol jártam így előfordulhatnak olyan levéltárak, amit kihagytam. Pl Győrben két állami levéltár is található, egyikben a város, másikban a megye anyakönyveit vezetik és mindkettőben jártam. Székesfehérváron is két levéltárban fordultam meg, egyik az állami, másik az egyházi. Ugyan így Gyulafehérváron is.

Ha ki kellene emelnem a legérdekesebbeket azokat emelném ki, ahol még korábban nem voltam.

Eszék, Szlavónia

Ilyen volt a horvátországi Eszék levéltára, ahol még a vírushelyzet miatt csak komoly ellenőrzések mellett jutottam be. Erről a kutatásomról korábban írtam.

Brăila és Galați, Románia

Utána pedig a Brăila és Galați levéltára volt, ami különlegességnek számít, mivel távol esik a Kárpát-medencétől, Románia délkeleti részén található. A két település egymástól 20 km-re helyezkedik el, így egy nap mindkét helyen megfordultam. Ami hozzáteszem igen nagy hajtás volt, mivel Brăila levéltára 12 kor zárt, utána kellett rohannom Galacra, ahol szintén korán zárt a levéltár.
Brajlán este felé volt kis időm kicsit megnézni a várost. A városban tapasztalható a balkáni életérzés, igen sok helyen hallani a román mulatós zenét. Az épületek stílusa is más, mint amit Erdélyben tapasztalni.
Az, amit sokan szeretnek hangoztatni, hogy direkt nem újítják fel a magyar vonatkozású épületeket Erdélyben azt meg tudnám cáfolni azzal, hogy sajnos a Regátban is nagyon rossz állapotban vannak az épületek.
A város régi multikulturális múltját tapasztalhatjuk, hogy találkozunk görög és német templommal is. Sajnos már ezek a helyi közösségek már nem igazán léteznek. Vagy beolvadtak vagy elköltöztek.
A szállásom egy Airbnb lakás volt, ami csillagos 5-ös, mind ár, mind tisztaság szempontjából. A levéltár mellékhelységében viszont olyan higiéniás körülmények voltak, amihez finoman szólva nincs hozzászokva az ember.
A levéltáros hölgy segítőkészsége első osztályú volt. A megbízó adott nekem egy születési kivonatot a keresett személyről. Ki is nyitottam az anyakönyvet, de nem találtam benne a keresett személyt, pedig még oldalszám is volt a kivonatban. A levéltáros hölgy másnap azzal fogadott, hogy megkereste nekem a keresett személyt munka után! Másnap reggel azzal fogadott, Norbert vagy egy meglepetésem a számodra. 🙂
Kiderült, hogy egy környező településre jegyezték be, ahova a falu korábban tartozott. A kezemben levő eredeti születési anyakönyvet pedig hibásan állították ki. Galacról így azt tudom mondani, hogy kellemes élményekkel tértem vissza.

A képek Maria Filotti Színház található.

Hidvéghy Norbert,
2023. január 1.