Fehértemplomi kutatás, Vajdaság

Meglátogattam egy újabb levéltárat, ahol még eddig nem jártam. Mégpedig a Vajdaságban a Fehértemplomi állami levéltárat, ami másnéven a Fehértemplomi Történelmi Levéltár.
Így már 71-re nőtt a levéltárak száma, ahol jártam.

Utazás

A városhoz vezető út a Google maps szerint a szerb autópályán vezet Belgrádot megkerülve. Ezt viszont senkinek ne ajánlom (kivéve ha szeretne egy nándorfehérvári városnézést), ugyanis az autópálya használata nagyon drága és az út hosszabb is, mintha a falvakon Nagykikinda fele mennénk. Nem is beszélve a Röszke-Horgos határátkelő állandó telítettségéről.

A város

Versec ortodox és állami anyakönyveit is Fehértemplomon őrzik. Az lenne a logikus, ha Versecen lenne a levéltár, mivel jóval nagyobb város és kulturális központ is. Fehértemplom előnye, hogy a levéltár előtt nincs parkolódíj és a város széléről is 3 perc alatt oda lehet érni autóval.
Sajnos a hely igen szegényes, az utak elég rosszak.
A Vajdaságban tapasztalható többnyelvűséggel itt is találkozhatunk, minden fontosabb építményen megtalálhatóak a fontos információk több nyelven (szerb, angol, német, magyar, cseh és román). Hiába a város magyar lakossága már talán 1 %-ot sem éri el.

A levéltár

A levéltárba csak előzetes bejelentkezéssel és helyfoglalással lehet kutatni, mivel csupán egy számítógépük van amin kutatni lehet. Nagybecskereken pl a számítógépen kutathatóak az egyházi anyakönyvek, az állami anyakönyvek pedig fizikailag. Ezzel ellentétben Fehértemplomon az egyházi és állami anyakönyvek is be vannak szkennelve, ami állományvédelem szempontjából nagyon jó, viszont a gépük nagyon lassú így lassabban lehet haladni.
A kutatóteremben fényképezni nem szabad, erre tábla is felhívja a figyelmet. A kutatóteremben a levéltáros nem tartózkodik mindig ott, de a teremben elhelyezett kamerával figyelik jól viselkedünk-e. J Ami nem tetszett, hogy az épületben található mellékhelységet nem használhattuk kézmosásra sem, hanem leküldtek egy hátsó udvarban található wc-re, aminek a higiéniája kívánni valót hagy maga után.
Míg Nagybecskereken helyben kitudjuk fizetni a fotómásolatok díját, addig a fehértemplomi levéltárban ezt máshol kell intézni. Pl. posta, pénzváltó bank stb.

A szerb bácsi

Be kellett fizetnem a levéltári szolgáltatásokat. Ezt nem lehetett helyben kifizetni, hanem el kellett menni valahova, posta, bank pénzváltó stb. Egy idős bácsit szólítottam meg. Szerben kívül nem beszélt más nyelvet. Mondogattam, hogy posta, posta és mutattam a befizető papírt. Erre kezdte magyarázni szerbül, hogy hova menjek, persze nem értettem. Erre mutatja, hogy kövessem. Elvitt egy irodába, ami egy paypoint volt. Megkérdezte nekem, hogy levéltári szolgáltatást lehet-e fizetni. Mondják igen. Odahívnak, odaadom a papírt, mondott valamit a nő szerbül. Odaadtam a számlán szereplő összeget. Utána nem értettem mit mond. Később kiderült, hogy a kezelési költség díja még 100 dínár. A bácsi odalépett és kifizette helyettem. Akartam odaadni neki a pénzt, de nem fogadta el. Kint mondtam neki, hogy meghívom egy sörre, csokira bármire. Semmit nem fogadott el. Mondtam neki szerbül, hogy köszönöm, köszönöm és elköszöntünk.

Dositej Obradović (szerb író, filozófus, nyelvész, politikus. A Belgrádi Egyetem alapítója) általános iskola. Az iskola 1896-ban a honfoglalás 1000. évfordulóján épült, ekkor még nem ezt a nevet viselte.

Hidvéghy Norbert, családfakutató

2023.04.10.