Kocsis Antal ökölvívó születési anyakönyve

Trianonért állt bosszút a boksz első magyar olimpiai bajnoka címmel jelent meg egy cikk az index.hu-n, ami felkeltette az érdeklődésemet, különösképpen, hogy én készítettem a talán legismertebb magyar boxoló, Papp László erdélyi őseinek családfáját. Valamint néhány éve egy amerikai boxoló erdélyi magyar őseinek a felkutatásában is szerepet vállaltam. Az említett cikk viszont, Kocsis Antalról szól, aki az interneten elérhető források alapján Kispesten született, valamint a kispesti Baross utca 4 számnál, még emléktáblája is áll, az állítólagos születési házánál. Hajtott a kíváncsiság, hogy megnézzem Kocsis Antal születési anyakönyvét a kispesti születettek között, ahol meglepetésemre nem találtam. Utána el is kezdtem kutatni a családtagjait, hogy hol találom meg őket.

Elsőnek első idősebb testvérét, Kocsis Gyula Györgyöt találtam meg, aki 1904. március 25-én született Budapest VIII. kerületében. A szülei lakhelye ekkor X. Kőbányai út 23.
Kocsis Gyula György 1924 január 24-én házasságot kötött Kispesten Ficzura Irén Máriával.
A vőlegény lakcíme itt Baross utca 4.

Utána már megtaláltam a szülei házassági anyakönyvét, akik 1897. május 1-én házasodtak Budapesten a IX. kerületben. Édesapja Kocsis Gyula György faesztergályos segéd 1874. május 9-én született Budapesten Kocsis Antal és Szirbek Erzsébet fiaként. Házasságakor a lakcíme Budapest VIII. Kender utca 23.
Édesanyja Czinege Erzsébet szobaleány 1878. június 14-én született Budapesten Czinege Pál és Kósa Julianna lányaként. Házasságakor a lakcíme Budapest VII. Nyár utca 28.

Kocsis Gyula György 1938. december 24-én 64 éves korában elhunyt Kispesten. Utolsó lakhelye Kispest Baross utca 4.

Kocsis Gyuláné Czinege Erzsébet jóval később, 1955. március 6-án hunyt el Kispesten. Férje halála után elköltözött, ugyan is Kispest Petőfi tér 5. szám alatt lakott halálakor.

Gondoltam, hogy Kocsis Antal születési helye VIII. IX. vagy X. kerületben lehet, amit másnap szerettem is volna kikeresni, ám megelőzött az oldalam egyik követője, aki a IX kerület anyakönyvében találta meg az akkor X kerületben lakó családot.

Kocsis Antal Lajos néven született valóban 1905 november 17-én. A születési bejegyzés Budapest IX. kerületi születettek anyakönyvében található, ami szerint a szülők lakhelye Budapest Kőbányai út 23. Tehát Kocsis Gyula nem Kispesten született és nem a Baross utcában, ez csupán későbbi lakhelyük volt, ahol gyermekéveit töltötte.

Nem csoda, hogy Kocsis Antal magáénak érezte a trianoni fájdalmat, hiszen az ő családja is érintett volt, ugyan is, édesapja születési anyakönyvéből kiderül, hogy a nagyapja, kit szintén Kocsis Antalnak hívtak a délvidéki Torontál vármegyéhez tartozó Szőregről származott, mely ma Szerbia része. Nagyanyja Tésről, Veszprém megyéből.

Halotti anyakönyvekben sikerült találni egy Kocsis Lajosné Szirbek Erzsébetet, aki 1938. január 26-án hunyt el Kispesten a Baross utca 4 szám alatt. Bár a férje keresztnevének eltérése megtévesztő lehet, a beírt lakhelyből valószínűsíthető, hogy ő volt az ökölvívó Kocsis Antal nagyanyja, aki férje 1933. február 7-én bekövetkezett halála után költözött gyermekéhez. A halálesetet Kocsis Gyula jelentette be, hogy fia vagy ugyan ezen a keresztnéven élő unokája, azt nem tudni. Kocsis Lajos lakcíme: Kispest Szent Imre hg út 17 szám. Szüleinek neve Gwiazdonik József és Breyer Anna. Ebből arra lehet következtetni, hogy nevet változtattak.
Nagy valószínűséggel Kocsis Lajos és Kocsis Antal ugyan az a személy, mivel unokája is Kocsis Antal néven lett olimpiai bajnok, de Kocsis Antal Lajos néven született, mint a fent található anyakönyvi bejegyzésből kiderül.

Megnéztem a Torontál vármegyei Szőreg születési anyakönyvét, de sem Kocsis, sem Gwiazdonik József és Breyer Anna házaspárnak nem találtam gyerekét. Az anyakönyven találtam viszont egy bejegyzést az 1849-es évben, ami így szólt:

„ Kiütvén a forradalom, a hivek a felkelő szerbek elől leginkább Makóra, Szegedre, Tápéra s egyéb közelebb fekvő magyar városok s helységekbe menekülvén miután tűzhelyeikhez ismét visszatértek az Anya-könyv folytattatik „

Ez konkrétan azt jelentette, hogy 1849 február és augusztus között nem vezették a szőregi anyakönyveket, és mivel Kocsis Antal feltételezett nagyapja 1850 körül született, így elképzelhető, hogy ezen hiányzó időszakban kellett volna lennie a keresztelésnek. Ez viszont egyenlőre csak feltételezés.

*Frissítés. Plusz csavar a dologban, hogy az említett Kocsis (Gwiazdonik) Lajos Ferencvárosban született 1849. október 23-án, és 1847 július 4-én született egy Kocsis Antal a délvidéki Szőregen.

Édesanyjának Czinege Erzsébetnek édesapja Tiszaalpárról származott, édesanyja Dormandháza, Heves megye a származási helye.

Ennyire sikerült jutnom néhány óra alatt Kocsis Antal családfájával. Ahogyan látszik egy rövid keresés után, Kocsis Antalnak az ősei között magyar, szláv és német ősök is megtalálhatóak (ahogy szinte minden magyar családfában), ő pedig egy büszke magyar ember lett, aki győzelmével beírta magát a történelembe.

Az írást kizárólag a szerző és a honlapja megjelölésével lehet közölni.

2020 február 17.
Hidvéghy Norbert, családtörténeti kutató.