Pécel hősei, és áldozatai 1956

Ezen bejegyzésemet elsősorban városom lakóinak szánom, akik közül talán sokan nem tudják, hogy Pécelnek is voltak hősei 1956-ban. Az anyakönyvi bejegyzések kizárólag a római katolikus anyakönyvből származnak, mivel Pécel eredetileg református település, valószínűleg ott is találni a forradalomban hősi halált halt személyeket. Ezt idővel pótolom.

A római katolikus anyakönyvben két hősi halott található.
Egyikőjük a mindössze 20 éves péceli születésű Nagy László gépkocsivezető, Nagy János MÁV alkalmazott és Béres Katalin fia, Pesti út 57. szám alatti lakos.
Halál oka: utcai harcokban kapott tüdőlövés.
Halál napja: 1956 október 24.
Nagy László 1936.01.19-én született Pécelen Nagy János és Béres Katalin gyermekeként.
Az állami anyakönyvben található bejegyzése szerint a halál oka “lőtt seb a szíven”.
Családi állapota nőtlen. A halálesetet Nagy János sk. Budapest XII. Városmajor u. 40. szám alatt jelentette be.

Másik Lázár Mihály cukrász, Osváth Auguszta férje, aki 1909-ben született az akkor még Magyarországhoz tartozó Aradon. Pesti út 14 szám alatti lakos.
Halál oka: utcai harcokban kapott szívlövés.
Halál napja 1956 október 29.
Lázár Mihály 1909.02.07-én született Aradon Lázár Eftimie és Takács Mária gyermekeként.
Osváth Agusztát 1950-ben vette feleségül Budapesten.
Halálának helye Budapest Baross u. 48. A halálesetet Ivanics Józsefné jelentette be.
Pécel hősei 1956 1

Az anyakönyvekben négy áldozat is található, akik egy család, kelő(i) utcai lakosok. Az ő síremlékük ma is megtalálható a római katolikus temetőben, ahol november elsején sok mécsest látni.
Az anyakönyvek tanulsága szerint a családapa és felesége nem egy időben haltak meg.
A családanya Skultéti Piroska (született 1934 Pécel), és két gyermeke a két éves Fekete Anna és az egy évet sem élt Béla halálának oka “szovjet lövedék által okozott házbeomlás”
Az apa, Fekete Béla kovács ugyan azon nap halt meg, ám ő nem tartózkodott akkor a házban, ugyan is halálának oka “szovjet aknaszilánk okozta tüdősérülés”
Halál napja 1956 november 5. A halálesetet Skultéti János jelentette be.
Az állami anyakönyv szerint lakhelyük nem Kelő utca, hanem Pécel, Széchenyi u 34.
Eltérés még, hogy a péceli katolikus anyakönyv szerint Fekete Béla Pécelen született, az állami anyakönyv szerint viszont Esztergomban.
Fekete Béla 1931.11.24-ln született Fekete Rozália gyermekeként.
Skultéti Piroska 1934.02.14-én született Skultéti János és Pischbach Veronika gyermekeként.
Házasságot kötöttek 1954-ben Pécelen.
Pécel hősei 1956 2 Pécel hősei 1956 3

 

Péceli anyakönyvbe a haláleseteket akkori anyakönyvvezető Bényi Mihály vezette be.

2020 október 23-i frissítés: A forradalomnak volt egy Németh István nevű áldozata is, ki 1956.11.06-án fejlövést kapott a XIV. kerületben.
Németh István rézművesként dolgozott, 1908.04.14-én született Pécelen. Édesanyja Batár Mária.
Az oka, hogy nem szerepel a péceli állami anyakönyvben, annak oka az lehetett, hogy ő ekkor már a XIV. kerület Szugló utca 68. szám alatt lakott.

Bejegyzésem megírása után néhány nappal kaptam egy levelet, melyet annak írójának beleegyezésével leközlök. Kérem amennyiben vannak emlékeik, elbeszéléseik szívesen leközlöm ezen az oldalon, hogy megmaradhasson az utókornak.
“Kedves Hidvéghy Norbert!
Feleségemmel ma este tettünk látogatás a péceli római katolikus temetőben rokonaink sírjainál. Minden évben, a halottak napján mécsest gyújtunk Fekete Béla és felesége Skultéti Piroska, illetve gyermekeik sírjánál. A bejegyzésével kapcsolatban szeretném megjegyezni, hogy ők valamennyien az 1956. november 4-i, hajnali péceli szovjet támadáskor, illetve annak következtében haltak hősi halált. Béla is otthon volt Tarcsai utcai házukban. Éjjel kiment megnézni a lovakat, akkor érte házukat a szovjet harckocsi találata. Piroska és a két pici gyermek a házban halt meg. Bélát az udvaron érték a repeszek. A támadás után ismerősök/családtagok vitték fel a Ráday kastélyban működő MÁV kórházba. Én úgy hallottam, hogy 40 db repeszt operáltak ki a testéből, de még aznap belehalt sérüléseibe. Édesanyámmal ott voltam a temetésükön. Két koporsóban temették el őket. A két gyereket édesanyjuk koporsójában, édesanyjuk lábainál helyezték el keresztbe fektetve. Fényképük a sírkövön látható. A temetés katonai (nemzetőri) tiszteletadással történt. A vaktölténnyel leadott díszlövések után az hír terjedt el gyászoló tömegben, hogy a szovjetek katonák gépkocsijai megálltak a Pesti úton és a temetőre fognak lőni. A tömeg megindult lefelé a temetőből az utcára. Édesanyám is megfogta a kezemet és együtt szaladtunk ki a temetőből, sietve mentünk haza, de mi a Pesti utcában nem láttunk szovjet katonákat. Emlékszem még Skultéti Piroska leány is fiú testvérére is, akik iskolatársaim voltak és a Széchenyi utcában laktak szüleikkel, nem messze Fekete Béláék házától. Én úgy gondolom így pontosabb a család tragikus története.
Szeretettel üdvözlöm, kutató munkájához sok sikert kívánok:
Dr. Dürr Sándor, nyugdíjas köztisztviselő ”

Mészárosné Sárvári Éva:
” A család halálát az én szüleim is ugyanígy mesélték el, annyi különbséggel, hogy a férj a tehenekhez ment ki. Édesanyám is 1934-ben született és jól ismerte a családot. Anyukám a testvéremmel ment a Lányok boltjába vásárolni, amikor jöttek a Szovjet tankok és lőttek. Bebújtak a benzinkútnál található híd alá, ami a patak felett található és a 3 éves testvéremmel rettegték végig, ameddig a tankok elhaladtak.”

Hidvéghy Norbert
Családtörténeti kutató
2017 október 23.