Elveszett édesanya – több mint 50 év után megtalálva!

Nemrég egy igen szokatlan kéréssel keresett meg egy hölgy: több mint ötven évvel ezelőtt örökbe fogadták, és szerette volna megtalálni az igazi édesanyját (kérésére, hogy örökbefogadói ne szerezzenek tudomást a dologról, a családnevet és a települések neveit megváltoztattam).

Budapesten találkoztunk; szokásos kérésemre a hölgy minden fellelhető dokumentumot elhozott, s kezdődhetett a nyomozás – Romániában, mivel sem a hölgy, sem az örökbefogadói nem Magyarországon születtek. Az igazi nevét ismerte: Pădurean Vioricának hívták eredetileg, és a Hunyad megyei Karasztón (Cărăstău) született. Házasságon kívül született, így az örökbefogadási iratokon csak az édesanyja neve –Pădurean Parasciva– és akkori lakcíme szerepelt, az édesapáé nem.Örökbefogadási dokumentum Erdély Románia

Írtunk hát egy meghatalmazást – a hatályos törvények szerint a kutatónak szüksége van ilyenre, hogy a megbízó nevében adatokat kérhessen ki a családról – s elkészíttettem ennek hivatalos román fordítását is; majd munkához láttam.

Elsőként felhívtuk a helyi ortodox papot, hogy az örökbefogadási iratok keletkezési helyén megkeresztelték-e a hölgyet? A pap minden igyekezete ellenére sem találta a kérdéses információt, s arra sem tudott válaszolni, hogy később férjhez ment-e a településen a megbízóm édesanyja. Megkerestük annak – az előzőtől egyébként meglehetősen távoli – településnek a pópáját is, ahol a hölgy édesanyja akkor lakott, amikor a gyulafehérvári árvaházban átvették az akkor még kislány Vioricát, de ő sem tudott segíteni.

Folytattuk a különböző önkormányzatoknál, s végül az egy jegyzőnek a segítségével fontos adatokat derítettünk ki: az édesanyát Pădurean Parascivának hívják, Hunyad megyei lakos, megtudtuk a pontos születési helyét és idejét – a korban szokatlan módon egyébként harmincon felül volt, amikor Viorica lányának életet adott –, s hogy maga is egy leányanya gyermeke, de az ő esetében az édesapa vállalta az apaságot, bár nevére nem vette Parascivát. Zárójelben hozzáteszem: szerencse, hogy nem a megbízó nagyapját kerestük, mert a férfi olyan gyakori román nevet viselt, mint a magyar „Kovács” vagy „Nagy”.

Ennél sokkal szomorúbb hírt kaptunk azonban a helyi anyakönyvvezetőtől: az édesanya időközben elhunyt, s a születési helyétől 200 kilométerre,egy Temes megyei faluban nyugszik. Így az én utam is ide vezetett, hogy megtaláljam a sírt és az esetleges élő rokonokat.Német sváb temető temes megye bánság

A faluban két ortodox temető is volt, egy szerb és egy román; idős román nénik és egy építkező cigányember igazított útba az utóbbihoz – ő visszautamon egyébként németül köszöntött (allesGute!), azt hitte, hogy a közeli, elhanyagolt sváb temetőt rendszeresen látogató németek egyike vagyok. A román temetőben azonban hiába néztem végig az összes fejfát, nem találtam Parasciva asszony sírját, de nem lehettem biztos a dolgomban, hiszen némelyikről teljesen lekopott már a felirat. A helybéliek sem tudtak útbaigazítani a megfelelő sírhelyhez, ezért végül két nap múlva tolmáccsal tértem vissza a helyszínre, akivel meglátogattuk az ortodox papot. A pópa saját házában fogadott és türelmesen végighallgatott minket; ismerte is a kérdéses családot, ám mondta, hogy az édesanyát nem ő temette, mert a család inkább a hozzájuk közelebb eső szerb temetőt választotta. Elmondta azt is, hogy a hölgynek két további gyermekéből az egyik még mindig él, és ugyanabban a házban él, meglehetősen szegényes körülmények között, a feleségével együtt. A pópa oda is vezetett a házhoz, a házaspárnak pedig előadhattam, hogy Magyarországról jöttem egy hatvanas években örökbeadott nő édesanyját keresve, s mikor megmutattam az örökbeadási dokumentumot, a férfi kihozta a házból édesanyjuk személyi igazolványának másolatát, s mondta, hogy vigyem a testvérének Magyarországra. Kiderült, hogy nem is tudott róla, hogy van egy nővére – nem mellesleg a fivért Viorelnek hívták, ami a Viorica férfiváltozata, azaz az édesanya vélhetőleg örökbe adott nővére után nevezte el annakidején a kisfiút.
– Soha nem mondta senki, nem is sejtettük, hogy van egy nővérem valahol a nagyvilágban. De nagyon örülök neki, nagyon boldog vagyok. Szeretném megismerni – mondta nekem. Azt is elmondta, hogy bár van gyereke, de ő is inkább örökbe adta, mert nem tudta eltartani. Az elhunyt fivérről viszont megtudták, hogy annak egyik gyereke Olténiában, a másik Németországban lakik. A telefonszámát is megadta a férfi, hogy magyarországi nővére felhívhassa. Viorel egy fényképet is mutatott az édesanyáról, majd a szerb temetőben megmutatta édesanyja és a halott fivér sírját.

Ennyi információ birtokában találkoztam ismét Budapesten a megbízómmal, aki érthető módon eléggé izgult. Elmeséltem neki, mire jutottam, s odaadtam az édesanya személyi igazolvány másolatát és a fényképeket, s soroltam a rossz és jó híreket: hogy édesanyja 2009-ben már elhunyt, azonban van egy élő féltestvére Viorel, aki szeretné őt megismerni, akinek egy gyermeke van, s hogy van egy már sajnos elhunyt féltestvére, akinek két gyermeke van. Átnyújtottam Viorel telefonszámát is – innentől minden már csak a testvérpáron múlik.

Különleges élmény volt részt venni ebben a kutatásban, hiszen immár nem csupán a múlt rejtelmeiben merültem el, hanem kapcsolatot teremtettem olyan rokonok, testvérek között, akik egészen eddig nemhogy egymás hollétéről, de létezéséről sem tudtak.

Hidvéghy Norbert, családtörténeti kutató
2017 szeptember 18.