Három nap, öt levéltár kutatás Szlovéniában

Három nap alatt öt levéltárat jártam meg, és mindezt két országban. Ezzel megdöntöttem a heti rekordomat.

Egy Baranya vármegyei kutatás miatt el kellett utaznom Pécsre ill. Kaposvárra is ugyanis a keresett település anyakönyvei mint kiderült Pécsett vannak, a választói névjegyzékei pedig Kaposvárra kerültek, mivel anno Somogy vármegyéhez tartozott a település. MNL Baranya Megyei Levéltárának két levéltára is található Pécsett. Így három levéltárat sikerült meglátogatnom.

Családfakutatás Muravidéken, Szlovéniában

Kutattam egy napot Szlovéniában a városi könyvtárban. A régió levéltára Mariborban található, de a levéltáros hölgy elhozta az anyagokat Muraszombatba a könyvárba így nem kellett annyira messzire utaznom. Ott egy tanár áthelyezésének irataiban kutattam valamint iskolai osztálynaplókban.

Ott találtam néhány érdekes bejegyzést.  Pl egy gyerek osztálynaplóját, aki Argentínában Buenos Airesben született. A szülei vagy elhunytak vagy kint maradtak Latin-Amerikában, ugyanis az iskolai napló szerint a nagypapája nevelte.

Találtam egy bolgár diákot, aki Muraszombatra került, az akkori Jugoszláviába. Az ú családfájának kutatása ebből a dokumentumból nem lenne könnyű, ugyanis születési adataihoz csak annyit írtak be, hogy Bulgária… Innen induljon ki az ember… 🙂

Szerepelnek az iskolai iratokban cigány gyerekek is akik az 1920-as, 30-as években tanultak az általános iskolákban. Az iratot készítő személy fel is jegyezte a gyerek származását, innen tudni, hogy roma tanulóról van szó. Születési helyét is feljegyezték, ami egy környékbeli falu, de nincs pontos születési dátum, és egy leányanya gyermeke így ki tudja a születési anyakönyvben hogy szerepel.

Milyennek láttam Szlovéniát? Tapasztalatok, tanácsok.

Az autópályamatricát meg lehet venni interneten, de sokkal egyszerűbb volt megállni a határmenti magyar MOL kúton, igaz ők néhány száz forintot rászámolnak az ügyintézésre. A szlovén matrica 16 euro (~6000 Ft hét napra)
Aki interneten szeretne szlovén autópálya matricát venni itt teheti meg: https://www.dars.si/

A szálláson a recepciós lánnyal angolul értekeztünk, miután látta a rendszámom magyarul szólt hozzám, mint kiderült az édesanyja magyar. Nem beszélt jól magyarul, de látszott, hogy örült, hogy magyarul tud valakivel társalogni.

A város nagyon szép és rendezett, kicsit olyan mintha Ausztriában lenne az ember, viszont nem láttam Európán kívülről származó lakosokat.
Ami még feltűnt, hogy szinte sehol nem engedtek kártyával fizetni, ami már itthon is szinte elképzelhetetlen. Sem a szálláson, sem fagyizóban, sem étkezdében. Egyedül az egyik multi cégnél tudtam kártyát használni, ahol élelmiszert vásároltam.

Ami feltűnő volt, hogy idegen nyelvet is gyengén beszél az utca embere, ahol jártam angolul szóltam és semmit nem értett legalább az emberek fele, aki igen is csak néhány szót tudott. Németül még úgy ahogy valamit beszéltek, gondolom Ausztria közelsége miatt inkább németet oktatnak.
Ez azért meglepett. Ljubljanában vagy a tengerparton biztosan más a helyzet.

Muraszombatról bő egy óra Zalaegerszeg így még zárás előtt odaértem a levéltárba, hogy egy két adatot megnézzek. Így zártam a hetet öt levéltár meglátogatásával.

Hidvéghy Norbert, családfakutató
2023.07.08.