Karsai Zsigmond állampolgársági jegyzéke

Az út

Nem is olyan rég Gyulafehérváron kutattam. Ez a város Budapesttől 500 km-re helyezkedik el. Mostmár szerencsére nagy részt autópályán meg lehet közelíteni, viszont van egy rész, Lugos és Déva között, ahol még csak épülőfélben van a pálya, amit 2016-ban kellett volna átadjanak. Amíg el nem készül addig falvakon keresztül erdőben terelik a forgalmat 60 km-en keresztül, ahol igazi autógyilkos út vezet a Dévai felhajtóig sok türelmetlen, előzgető sofőrrel.

Lugoj-Ilia…68A sau E673 un mic filmuleț despre cei aproximativ 40km care sunt praf și investiții 0 din cauza stagnării autostrăzii ce leagă Lugoj-Deva

Közzétette: Sorin Pos – 2018. március 28., szerda

Egy rövid videó az út minőségéről (nem én készítettem):

Szállás

A szállásomat telefonon foglaltam le. Megfogadtam, hogy többet nem szállok meg ott, ahol korábban, ugyan is csótányokkal kellett megosztani a lakosztályt, amit nem igazán díjaztam. Erről a kutatásomról itt írtam. Szerencsére sikerült egy olyan panziót kifognom, ahol nagyon adtak a tisztaságra.  Különösképpen azért, mert újonnan épült. A kilátás is szép volt, látni lehetett a hegyeket és a városközpontot is. Egyedül amiatt volt keserű szájízem, hogy a megbeszélt összegtől átszámítva ezer forinttal többet akartak elkérni éjszakánként, amit szóvá is tettem, és végül az eredeti megbeszélés szerint fizettem.

Az állami kincstár

Az állami kincstárba reggel rohantam a fényképjegyért, ahol 30 ember várt előttem, és a sor 10 perc alatt haladt 2 embernyit… Azt mondtam akkor újratervezés, ahogyan a GPS szokta mondani. Elmentem a levéltárba, kikértem az anyagot, és utána mentem vissza a kincstárba, hátha kevesebben lesznek. Kevesebben nem lettek, ám megnyitottak egy újabb ablakot. Ugyan ahhoz a nem túl barátságos hölgyhöz kerültem, akihez korábbi kutatásomnál. Ő volt az, aki nem tudta mit kell tenni akkor, ha valakinek külföldi személyi igazolványa van. Reméltem, hátha most nem lesz ebből probléma. Hát lett. Ismét megkérdezte van-e román személyim. Mondom nincs Budapestről vagyok. Ezután következett a várakozás, kolegájával 10-15 percig nézték a monitort, most mi legyen. Az a helyzet ezekben az esetekben, hogy külföldi állampolgárnak van egy kódszáma, amit be kell írniuk a gépbe és ki is adja a papírt. Ez persze minden megyében más. Még jó, hogy én tudom, és ők nem… A sor közben mögöttem szépen feltorlódott. Én elnézést kértem a mögöttem állótól, mondtam neki, hogy ne haragudjon, úniós országból jövök, úniós országba és nem tudnak ezzel mit kezdeni. Odaadták nagy nehezen a papírt és mentem a dolgomra.

A városban mindenhol tele van plakátolva a centenáriumi ünnepségsorozat plakátjaival, vagyis, hogy idén lesz a 100. évfordulója, hogy kimondták, Erdély egyesül Romániával.

Karsai Zsigmond állampolgársági bejegyzése.

Karsai Zsigmond az állampolgársági jegyzékben, Lőrincréve 1924

Az állami levéltárban egy régi tervemet sikerült végrehajtani. Megfogadtam, hogy ha időm engedi utánanézek Karsai Zsigmond (Zsiga bácsi) erdélyi magyar festőművész, népművelő állampolgársági jegyzékének. Zsiga bácsi Pécel városában 1995-ben díszpolgári címet kapott, ahol 2011.március 15-én bekövetkezett haláláig élt. Az ő tiszteletére rendezték minden évben Pécelen a Lőrincrévi bált, ami több évtizedes múltra tekint vissza, melyen többször is meghívott vendég voltam.
Zsiga bácsi 1920.október 4-én született az akkor már Romániához tartozó Lőrincrévén. Ki is kértem a lőrincrévi állampolgársági jegyzékeket. Erről azt kell tudni, hogy Az 1920 június 4-én aláírt Trianoni diktátum után köteleztek mindenkit a román állampolgárság felvételére, amire évekkel később került sor, nagy általánosságban 1924-ben. Ezeknek a jegyzékeknek is, ahogyan az anyakönyvek is nagy része megsemmisült az elmúlt közel 100 évben. Így sajnos nem minden településről lelhetőek fel.
Izgatottan lapoztam a jegyzékeket, vajon meg lesz-e Zsiga bácsiról szóló bejegyzés. Néhány lap után meg is találtam.  Az állampolgársági jegyzékben eredetileg román nyelven írott dokumentumban a következő adatok szerepelnek:
Karsai András /Bandi/ a családfő, akinek születési évét nem írták le, csupán a faluban használatos becenevét.
Felesége: Bárdi Sára született 1892.08.19.
Gyerekeik:
Pál 1912.03.13.,
András 1917.01.17.
Zsigmond 1920.10.04.

Mivel a jegyzékben több Karsai család is fellelhető, így arra lehet következtetni, hogy a Karsai család generációk óta Lőrincrévén élő tősgyökeres család.
Én voltam az első személy, aki ezt az állampolgársági jegyzéket megtekintette, még a Zsiga bácsi rokonai sem látták, ugyan is a könyv elején szerepel egy lap, amire fel kell írni annak a nevét aki megtekintette és rajtam kívül még senkinek a neve sem szerepelt rajta.

Egy videó arról, mikor Zsiga bácsi 81 évesen táncol:

Hidvéghy Norbert
2018.06.04.